zaterdag 22 juni: Ascoli Piceno

Vanmorgen werden we wakker van zacht getik op het tentdoek. Het regende een beetje. Het stopte al snel zodat we konden gaan douchen. Het is hier echt een stuk minder warm ’s morgens, maar doordat we allebei zo snurken slapen we slecht en zijn we vroeg wakker. De Duitse luidruchtige buren waren gelukkig aan het inpakken. We ontbeten met een lekker vers broodje. Ik at er weer zo’n heerlijk en vaag rauw/gekookt worstje op.


We belden naar de volgende camping Rio Verde om te vragen of er plaats is morgen en dat was geen enkel probleem.
Na het ontbijt reden we naar Ascoli Piceno; de stad van de 100 torens. Daar waren we om 10.45 uur. Onderweg zouden we het vuilnis nog even in de container gooien buiten het hek van de camping. Dat zijn we alleen vergeten, zodat we een zak visresten in de auto hadden liggen. Na een tijdje vonden we gelukkig een container waar we de boel in kwijt konden. In Ascoli Piceno dronken we even wat in een koffietentje en verkenden we daarna de oude stad. Er staan mooie oude gebouwen en het is niet zo heel groot. Er zijn ook een paar musea, maar die hebben we niet bekeken. We liepen wel een paar kerken in om even te kijken en daar zat een bijzondere tussen. De Sant'emidio cathedraal heeft een mooie crypte die op dit moment gerestaureerd wordt. De schilder die er aan het werk was, was moeilijk vast te leggen, maar hoe hij aan het werk was zag er als een plaatje uit.
Het was niet zo erg warm vandaag en af en toe viel er een buitje. Er was markt op diverse pleinen in de stad, maar ook hier weer voornamelijk kramen met kleding. We probeerden natuurlijk de Olive all’Ascolana, met vlees gevulde olijven en specialiteit van de stad. De originele versie vonden we lekker, de truffelversie en de vegetarische versie (denken we) niet zo erg. We hadden wat spraakverwarring met de verkoper die van alles in het zakje deed en er zaten ook hele vieze dingen in. Het leken aardappelblokjes, maar het was iets anders met de plaatselijke anijslikeur erin. We vonden ze niet lekker.


Na de stad doorgelopen te hebben wilden we wat eten. Het liefst een piadini maar die hebben we deze keer nergens gezien. Er waren niet zoveel eettentjes en we hadden geen zin in alle gefrituurde happen van de foodtrucks op het plein. We zagen een leuk zaakje, maar dat was vol. Uiteindelijk zijn we gaan zitten in middeleeuws restaurant Locanda del Medioevo met een uitgebreide kaart. Omdat we vanavond zouden barbecueën en al vlees in de koelkast hadden liggen wilden we niet te zwaar eten. Dat is niet helemaal gelukt. Maarten bestelde bruchetta en ik mozarellaballetjes die vet en niet zo lekker waren. Daarna deelden we een pizza met truffel, ham en burrata. De burrata was erg koud en de truffel niet echt proefbaar hoewel er erg veel op lag, dus zal de kwaliteit niet echt goed geweest zijn. De bodem en de ham waren wel fantastisch, dus hoewel dit niet de lekkerste was zou ik hier voor de bodem toch nog eens een pizza willen eten.


Na de lunch waren we wel klaar in het centrum. Het was inmiddels ook 14.45 uur. We reden naar het papiermuseum dat we nog wilden kijken en konden daar nog net aansluiten bij de rondleiding die al bezig was. De gids vertaalde alles voor ons in het Engels en was enthousiast. Leuk om te zien hoe het water van de rivier eerst gebruikt werd om meel te maken en daarna een verdieping later nog een keer om papier te maken. 


De andere 2 tentoonstellingen over geologisch gesteente en water vonden we niet interessant. Onderweg naar de camping haalden we nog even een lekker brood bij het minisupermarktje, deden een kleine plons in het zwembad om af te koelen. In het papiermuseum was het erg warm en de temperatuur was na de buien weer behoorlijk aan het stijgen ook al werd het niet echt zonnig meer. Daarna het vlees op de barbecue gelegd. Het was in de koelkast zo koud dat het vlees gedeeltelijk bevroren was. Nu was de barbecue vroeg heet en was het vlees nog niet klaar. Het vlees was niet echt heel goed van kwaliteit dus we zijn wel weer even klaar met barbecueën. Het is er ook eigenlijk te warm voor. Na onze slechte nacht gingen we vroeg naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten